Пълен хаос. Така единствено могат да бъдат описани усилията на управляващите

...
Пълен хаос. Така единствено могат да бъдат описани усилията на управляващите
Коментари Харесай

Управляващите черпят, гражданите плащат

Пълен безпорядък. Така само могат да бъдат разказани напъните на управляващите да подхващат антикризисни ограничения против растящата инфлация. Че се приготвят, се знае още преди месец и оттогава партиите от ръководещата коалиция се надпреварваха да ни заливат с разнообразни хрумвания, част от които искрено популистки, противоречащи си и даже фантасмагорични.

Последната седмица обаче нещата станаха истерични. Аудиторията напълно се ошашави от неспирните брифинги и тв изявленията, в които политически водачи от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, притиснати от заканите за митинги и падащи рейтинги, лансираха нови и нови ограничения и през ден си променяха мнението. Паралелно взаимно се упрекваха във всички смъртни грехове. Има Такъв Народ разгласи, че нищо не е обсъждано с нея и всичко е самодейност на Политическа партия. Българска социалистическа партия пък се обиди, че другите й присвоявали предложенията. " Демократична България " дипломатично избягваше да разяснява чисто популистките хрумвания на сътрудниците си за мятане на пачки към различни групи от обществото и само държеше на ограничения за възстановяване на бизнес средата.

В последна сметка показаният в сряда антикризисен пакет съвсем не е съгласуван с предупрежденията на икономисти и финансисти да не се подхващат дейности, които в допълнение да напомпват инфлация, а властта да бъде фокусирана върху най-силно засегнатите жители. 

 

Държавата изсипва хеликоптерни пари

 

без цел и посока и в множеството случаи от тях ще се възползват най-много заможните българи, предупреди икономистът Никола Янков.

Едно от най-критикуваните   " новаторски "  решения за битка с инфлацията е отстъпката от 25 стотинки от всеки литър бензин или дизел без предел на зарежданията. Всяка сходна дотация подтиква по-голямо ползване, а при горивата то идва именно от хората с по-високи приходи. " Правилно ли е да има идентични отстъпки за притежателите на " Майбах " и " Москвич "? ", с право питаха хората. Правителството се опита да тушира рецензиите, като разгласи, че ще вкара ограничаване за типа гориво - отстъпката ще се употребява единствено за евтиния бензин А95, за дизела и метана. Т.е. тузарите, които карат с премиум бензин, ще заплащат действителната цена.

Въпреки това поради неналичието на предел на зареждането на бензиностанциите най-облагодетелствани ще са тези, които имат средства да пътуват повече. Без яснота какви ще са загубите за бюджета, нито по какъв начин ще се спрат измамите - да вземем за пример с отстъпка да се зареждат фирмени коли. 

Намаляването на Данък добавена стойност и акцизи за избрани групи артикули и услуги, като се изключи че е с доста съмнителна успеваемост за крайната цена, също е в изгода най-много на тези, които използват повече. След дълго блуждаене кои артикули да бъдат с по-ниска ставка на Данък добавена стойност ръководещите отварят по-широко вратата - с изключение на 9% за парното и газа за отопление с нулева ставка ще бъде и хлябът.

Политическа партия и Демократична България бързо не помниха какво са обяснявали до неотдавна - че само за стоки с контролирани цени като ток, парно, вода намаляването на данъка може да докара до падане на крайната цена. Самият финансов министър ни уверяваше, че по-нисък ДДС за самун и други храни няма да е работеща мярка и това към този момент е станало ясно от свалянето на налога за ресторантьорите. Премиерът Кирил Петков извади много неоснователен мотив: щом за виното и бирата до момента е имало понижен Данък добавена стойност, за какво да не го създадем 0% за хляба. Истината е, че в името на съдружния мир е било угодено на Българска социалистическа партия (и ненапълно на Има Такъв Народ, които в последния миг предложиха 5% Данък добавена стойност за самун и хлебни изделия), които считат, че по този начин ще оказват помощ на най-нуждаещите се. Дали обаче по същия метод мислят производителите и търговците на самун, които към този момент подвигнаха цените?

„ Странно е да се бори инфлацията, като се влияе директно върху цените ", счита финансистът Юлиян Войнов. Защото инфлацията е разследване от високо потребителско търсене в страната или поради външни фактори, каквито са сега цените на силата. " За да има усмиряване, политиката би трябвало да е в посока задържане на потреблението, а не да се предизвиква тъкмо противоположното ", изяснява той.

 

Увеличените данъчни облекчения за деца

 

са част от дебата за фамилното подоходно облагане, което се поддържа от всяка политическа мощ, която идва на власт. Инфлацията катализира въвеждането на по-осезаеми преференции за работещите родители. Предвижда се от средата на годината данъчната отстъпка да се завиши от 450 на 600 лева за едно дете и на 1200 лева за две деца. И това да не е краткотрайна, а дълготрайна мярка. Другата оригиналност е, че тя ще може да се получава на тримесечие, а не еднократно чак през 2023 г. - т.е. на два пъти по 150 лева до края на тази година. Но без подоходен аршин и тук принципът е предоставяне на пари на калпак. По сходен метод нарастването на пенсиите от 1 юли още веднъж ще се случи еднообразно за всички пенсионери, без значение от трудовия стаж и осигурителния принос.

Все отново ръководещите се отхвърлиха посред годината да извърнат данъчната ни система с хастара на открито, като вкарат необлагаем най-малко на приходите. За него настояваха от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. 

 

Помощите за бизнеса също се изливат, без да се държи сметка

 

кой фактически страда от високата инфлация и кой печели забележително добре в тези условия.

Работодателските организации извиха ръцете на ръководещите със закани за банкрути и огромни митинги. Така въпреки твърденията си, че от началото на годината цената на тока, който компаниите купуват на енергийната борса не се е нараснала значително и сега е на равнището от есента на 2021 година, държавното управление се съгласи да завиши размера на обезщетенията и да премахне тавана им. За месеците май и юни компенсацията ще надвиши 160 лева за всеки употребяван мегаватчас, което е над изплащаните до април суми.

Наред с това страната ще покрие напълно по-високата цена на природния газ през май, тъй че компаниите и семействата да плащат суровината по цени от април, т.е. по цени преди " Газпром " да врътне кранчето. Възможно е тази помощ да се приложи и за юни, в случай че различните доставки се забавят.

Премиерът Кирил Петков към този момент разгласи, че на 8 юни идва първият танкер с американски полутечен газ, а на 23 юни - вторият. От 1 юли пък страната ни ще стартира да получава цялостния размер азерски газ даже и интерконекторът с Гърция да не бъде приключен - доставката може да се реализира през връзката при Неа Месембрия, договаря се за достъп и от Турция.

Заедно с това от 1 юли ще бъде отстранен временно акцизът за електрическата енергия, природния газ и метана, което в допълнение би трябвало да понижи крайните им цени. Това пък е жест към превозвачите, които имат още куп искания за облекчения и привилегии.

Управляващите дадоха обещание още идната седмица да внесат промени в Закона за енергетиката, които да въведат дългосрочен механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на силата. От обясненията на премиера се схваща, че и след 1 юли всички небитови потребители ще продължат да получават обезщетения за тока, като източникът на тези спомагателни разноски за бюджета ще са свръхпечалбите на производителите на електронерегия - държавни и частни. Все още не е ясно какъв брой ще бъде това ново облагане и какво се схваща под свръхпечалба. В момента данъкът, който се начислява върху облагата на търговските сдружения, е 10%. Според Българска социалистическа партия финансови резултати, които са с 15% над естествената облага за дадена икономическа активност, би трябвало да се считат за свърхпечалба. 

Не единствено тази мярка

 

буди неразбиране по какъв начин ще се ползва.

 

Не е ясно да вземем за пример по какъв начин бензиностанциите ще понижават сметката за горивото и по какъв начин ще го регистрират в Национална агенция за приходите - единият вид е това да става посредством издаване на фактури на купувачите, другият е по длъжностен път. Не е ясно кой ще изплаща на тримесечие данъчните отстъпки на родителите с деца. Нито за кои тъкмо хлебни произведения ще се ползва нулевият Данък добавена стойност.  До 1 юли има месец и 10 дни - време, през което би трябвало да се гласуват доста законови промени.

Всички законодателни промени ще влязат в пакет с актуализацията на бюджета от 1 юли, разгласи финансовият министър Асен Василев. Въпреки прекроените в последния миг антикризисни ограничения той продължава да твърди, че те ще се вместят в 2 милиарда лева, които са налични от повишените доходи и няма да се постанова завишаване на бюджетния недостиг. Повечето икономисти обаче считат, че държавното управление съществено ще реже от големия бюджет от 8 милиарда лева за финансови вложения. Дори страната да има най-голямо предпочитание да вложи тези пари, няма време да бъдат готови планове за такава голяма сума.

Дотук коалицията оцелява макар големите разлики и " престрелките " сред четирите партии.  " Това държавно управление има добра икономическа мисъл, оправяме се с рецесията. Ще успеем дружно да преминем през всички рецесии ", успокои ни премиерът Кирил Петков пред показване на антикризисния пакет. А дали е по този начин, времето ще покаже.

 

-------------------------------------------

АНТИКРИЗИСНИЯТ ПАКЕТ

- Увеличаване на данъчната отстъпка за деца от 450 лв. на 600 лв. годишно с опция да се употребява на всеки три месеца през годината. Мярката е дълготрайна.

- Повишаване на пенсиите с 20% от 1 юли и ново преизчисление от 1 октомври. 

- Намаляване на Данък добавена стойност до 0% за хляба от 1 юли 2022 година до 1 юли 2023 година, което ще бъде обезщетено с възобновяване на по-високата ставка от 20% на бирата и виното.

- Отстъпка от 25 ст./л за бензин А95 и дизел, метан и пропан-бутан в мощ от 1 юли до края на 2022 година???;
 
- Намаляване на Данък добавена стойност на 9% за природен газ за битови потребности, парно и топла вода в действие от 1 юли 2022 година до 1 юли 2023 г. 

- Освобождаване от акциз на еленергия, природен газ, метан;

- Увеличаване на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 на 100 000 лева Мярката е непрекъсната.

- Облагане на свръхпечалбите на производителите на електрическа сила за компенсиране на небитовите потребители; 

- Увеличаване на годишната квота на ваучерите за храна, комунални услуги, просвета и изкуство от 1 милиарда на 1,2 милиарда лева.;

- понижаване на законната лихва при просрочия от 10% на 4% за физически лица и 8% за компаниите.

- ще бъде отправена рекомендация до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, основано на потреблението за едно домакинство, като задачата е да се вкара понижена цена за по-малко потребление;

- продължава да бъде по-ниска Данък добавена стойност ставката във връзка с книгите в размер на 9%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР